1 Şubat 2010 Pazartesi

kış kontrolü

Kovalardan A1 de dün akşam üstü hava iyi olmasına rağmen çalışma yoktu.
Şüphelendim ve ertesi gün öğlene doğru kovanı kontrol ettiğimde durum aşağıdaki gibi idi.
3 ve 4 çıtaların ortasında bir tane alttan açılmış  bir çoğuda yandan bozulmuş ana memesiyle karşılaştım.Ana,günlük yumurta,pupa,kapalı göz,yoktu.Ancak 6 çıta arılı kovada oldukça fazla yeni arı vardı.Bu gün arı çalışıyordu.Hava 18 C arılar bol miktarda polen getiriyordu,balı da olduğu gibi duruyordu,ballı babalardan da taze bal depoluyordu.


 
Bu mevsimde çıkan ana nasıl çiftleşir.Anayı aramama rağmen bulamadım.Bahara kadar beklersek bir sorun olurmu?kovanda güçlü bir kovandı.

Aralık ayının sıcak bir gününde bu kovan yavru da uçuruyordu.

5 yorum:

  1. Arınız mevcüt olarak iyi ama ananın döllenem şansı çok az döllensede yarım döllenecektir,en uygunu bir ana bulup vermeli veya zayıf bir arıyla birleştirmelisiniz bence,kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. Şevket bey beklemenin ne yararı olabilir,kısa yoldan kovanı kazansanız iyi olur görüşündeyim,geriden yavru gelmeyince kısa sürede söner,kolay gelsin,iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  3. Sayın Salih bey ben amatör bir arıcıyım 4 kolonim var.Diğerleride kuvvetli koloniler o nedenle birleştirme düşünmedim.Eğer çıkan ananın şansı olmayacaksa üzüldüm.

    Sayın İlhami bey bu zamanda ana arı temini biraz zor.
    Anlaşılan ilk koloniyi aldığım profesyonel arıcı arkadaşa müracaat edeceğiz her halde! seneye bir iki yedek ana yetiştireyi deneyeceğim.saygılarımla

    YanıtlaSil
  4. Sayın Şevket Bey,Kovanınızı illa zayıf kovanla birleştireceksiniz diye bir kural yok. Sizde güçlü kovanların birisi ile birleştirin.Tahminim o kovanda kraliçe arı yoktur.Yumurtlamadığı için işci arılar kesmiştir büyük ihtimal..Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  5. Mustafa bey eğer ana arı bulamazsam bu seçeği uygularım.Saygılarımla

    YanıtlaSil